7x succesvolle energizers tijdens een online vergadering

FEBRUARI 2022

Energizer voor vergaderingen | Online-ALV

Iedere vergadering valt of staat met de juiste interactie. Passief luisteren en achterover leunen? Dat levert maar zelden leuke gesprekken en creatieve ideeën op. Maar hoe doet u dat via een beeldscherm? Hoe houdt u de deelnemers écht betrokken tijdens een online vergadering? Het geheim: energizers. Wij inspireren u met 7 succesvolle energizers voor tijdens een online vergadering.

Wat zijn energizers?

Energizers zijn korte, leuke opdrachten om even los te komen van de inhoud. Bijvoorbeeld tijdens een les, workshop of online vergadering. Energizers geven energie om daarna weer met frisse zin verder te vergaderen.

7x energizers tijdens een online vergadering

Online vergaderen heeft ontzettend veel voordelen. Het is toegankelijk voor iedereen, waar ter wereld u ook bent, en bovendien veilig en laagdrempelig. Mits zo’n videovergadering goed georganiseerd is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat thuiswerkers videobellen vermoeiender vinden dan een vergadering in real life. Maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn: er zijn genoeg manieren om de energie tijdens een online vergadering hoog te houden!

1. Van wie is het?

Een van onze favoriete energizers tijdens een online vergadering is dit fotospel. Eén iemand is de host en de deelnemers sturen diegene een foto binnen een bepaald thema. Bijvoorbeeld een foto van ieders huisdier. De host verzamelt de foto’s in een presentatie en laat ze één voor één zien via het gedeelde scherm. Aan de deelnemers de vraag: van wie is het?

Het fijne is dat deze energizer per gezelschap aangepast kan worden. Is het een informele meeting met leden van de sportclub, vraag dan om foto’s van ieders lunch of sokken. Vergadert u met onbekenden? Dan is een foto van de werkplek of van ieders uitzicht misschien gepaster.

2. Het geluid

Een bekend spelletje van de radio, maar ook een erg leuke energizer voor tijdens een online vergadering. Vraag de deelnemers om een willekeurig voorwerp dat geluid maakt te zoeken in huis. Een tube tandpasta met dop, zeeppomp of fietsslot bijvoorbeeld. Zet de camera’s uit en vraag een aantal vrijwilligers om hun voorwerp met geluid te laten horen bij de microfoon. De rest van de deelnemers raadt om welk voorwerp het gaat.

3. Stellingen

Vraag de deelnemers om voor de online vergadering begint een groen en een rood voorwerp bij zich te houden. Een mok en een theedoek, bijvoorbeeld. De host van het spel noemt stellingen op. Bent u het ermee eens of herkent u uzelf hierin? Dan laat u het groene voorwerp in beeld zien. Zo niet, dan het rode voorwerp. Vergadert u via een platform waar niet alle deelnemers tegelijk in beeld zijn? Laat deelnemers dan ja/eens of nee/oneens typen in de chat. Of spreek een emoticon af voor beide antwoorden.

Denk aan stellingen als:

  • Ik heb vandaag ontbeten.
  • Ik heb ooit de ambitie gehad om beroemd te worden.
  • Ik drink liever koffie dan thee.

Deze energizer zorgt ervoor dat de deelnemers op een luchtige manier met elkaar in gesprek raken.

4. Verkooppraatjes

Deze energizer vergt wat improvisatie en creativiteit. Vraag deelnemers aan de online vergadering om een willekeurig voorwerp te pakken en deze op een zo overtuigend mogelijke manier aan de man te brengen. Eens kijken hoe zij een afwasborstel, schroevendraaier of bloempot zo aantrekkelijk mogelijk maken.

5. Braindump

Energizers zijn er, zoals eerder genoemd, voor het plezier tijdens de meeting. Maar ‘het plezier’ kan ook aangewakkerd worden door gepieker weg te nemen. Las daarom – het liefst aan het begin van de meeting – een braindump-energizer in. Vraag alle deelnemers om er pen en papier bij te pakken. Zet een timer op 2 minuten en laat iedereen opschrijven wat ze in hun achterhoofd hebben hangen. Van to do’s voor werk of privé tot losse gedachten. Vraag daarna eventueel vrijwilligers om een aantal van hun notities met de groep te delen.

Met deze energizer creëren de deelnemers mentale ruimte voor de online vergadering.

6. Ik ga op reis en ik neem mee…

Een klassiek spelletje maar dan net wat lastiger. Waar iedereen de paklijst normaalgesproken in een kring aanvult, gaat dat nu in de volgorde die de host van het spel aangeeft. U weet dus niet wanneer u aan de beurt bent, oftewel: altijd scherp blijven! Gaat het om een gezelschap van meer dan 15-20 personen? Geef dan niet iedereen de beurt, dat maakt het spel erg lang.

Tip: hang een leuk thema aan de ‘reis’. Vergadert u met de watersportvereniging, maak er dan bijvoorbeeld een ‘zeilvakantie’ van!

7. Pictionary

Een klassieker! Kies woorden in het thema van de vergadering, bijvoorbeeld ‘birdie’ of ‘putter’ bij een videogesprek met de golfclub. Richt de camera op een vel papier, teken de termen uit en laat de deelnemers meteen raden. Of vorm twee teams en speel om en om en tegen elkaar.

Tip: er zijn ook programma’s om Pictionary online te spelen, zoals Skribbl.

Welke energizer kiest u voor

uw online vergadering?

In het kort zijn de 7 energizers voor tijdens een online vergadering dus: Van wie is het?, Groen of rood, Verkooppraatjes, Twister (maar dan anders), Ik ga op reis en ik neem mee…, Tel tot twintig en Pictionary. Met deze activiteiten geeft u het teamgevoel gegarandeerd een boost!

Wilt u meer tips voor online vergaderen? Lees dit blog over de etiquette van online vergaderen of stuur ons direct een mail. Wij helpen u graag bij de organisatie van een soepele en interactieve online bijeenkomst. Zo houdt u uw leden betrokken.